Spanish invaders

Alfaetajuega-SpanishInvaders_0

· Alumnes: Ana Fernández i Miranda Gil
· Autors/es i data: Difusió anònima a Internet (primer tweet ‘#SpanishInvaders’ el 6 d’octubre)
· El joc: spanishinvaders.cat
· Vídeo teaser: https://youtu.be/hHzWZi3Rs5Q
· Anàlisi

1. Món fictici

1.1 Trama argumental
Es basa en l’escenari polític actual centrat en el conflicte entre Catalunya i Espanya, concretament en el referèndum de l’1 d’Octubre. Així doncs a la pantalla principal el jugador decideix si es un guàrdia civil o una urna: en quin bàndol pertany (“choose your side”), i lluitar contra l’altre personatge amb l’objectiu de votar i celebrar la democràcia en el cas de les urnes (“democracy wins!), i retornar al dictador Francisco Franco en el cas dels guàrdies (“Franco is back!”).

1.2 Personatges
Space Invaders és el referent clar de Spanish Invaders i, com sabem, són dos els rols que s’hi juguen: els marcians, personatges dolents que volen envair-nos i els que la nau espacial, representant l’humanitat, ha d’eliminar. Els següents personatges poden adoptar els dos rols, i el seu objectiu és concret: sobreviure el temps necessari per eliminar l’enemic. Tot i així, sempre que guanyi el bàndol del soldat el jugador també sent que perd (fins i tot si l’ha escollit ell), perquè significa el triomf del franquisme i la violència per sobre de la democràcia i la pau.

Captura de pantalla 2017-10-19 a les 1.19.38

· Ballot box (Urnes electorals)
L’urna personificada representa el favor del dret a votar. L’icona és la d’una urna arquetípica, de fàcil reconeixença al nostre imaginari: totalment quadrada, de vidre i amb una obertura a la tapa; no com les d’ús real, que són de plàstic i porten l’obertura acompanyada d’una pestanya que la cobreix. Quan aquestes juguen el rol de marcians, prenen l’única acció que poden: es tapen i destapen la seva tapa, aquest és l’únic canvi formal que pateixen al joc. Quan prenen el rol de la nau espacial, disparen amb flors que exploten quan toquen l’oponent.

· Fascist Riot (Guàrdies civils)
El soldat representa la violència feixista, la brutalitat policial. La redada feixista la conformen els guàrdies civils. Ho entenem així perquè tenim com a referència el nostre context històric, les figures que els representen, però, van vestides de verd militar, porten casc, i una bandera espanyola al braç, per tant podríem dir que, estrictament, tenen una aparença més de soldat que no pas de guàrdia civil. Quan prenen el rol d’oponent, apareixen movent els braços i les cames en una marxa militar, mentre disparen làsers. Per altre banda, quan prenen el rol d’heroi apareix la figura del soldat d’esquenes que dispara també làsers vermells.

1.3 Escenaris
· Pantalla d’inici i selecció de personatges: muntatge de Mariano Rajoy al paper dictador en la pel·lícula “El gran dictador”. (Com a les anteriors imatges insertades al post).
· Pantalla de camp de batalla si l’avatar escollit és la guardia civil: fotografia de gent votant.
· Pantalla de camp de batalla si l’avatar escollit és l’urna: fotografia del creuer “Moby dada”, aquell que entre altres va allotjar a antidisturbis desplegats per l’1 d’octubre.

Captura de pantalla 2017-10-19 a les 1.36.35Captura de pantalla 2017-10-19 a les 1.36.44Captura de pantalla 2017-10-19 a les 1.36.52

2. Sistemes de regles i interacció

2.1.1 Regles explícites
· L’objectiu del joc és véncer l’oponent en una sola pantalla.
· Es tracta de disparar projectils i menguar el nombre d’enemics que a la vegada també et disparen.
· Amb tant sols tres vides (tres projectils enemics) has d’eliminar-ne 160.
· L’enemic cada cop es mou més ràpid per tal d’esquivar els atacs; en el cas dels policíes disparen làsers (inspirats en el làser de la nau del “space invaders”), en el cas de les urnes llençen flors.
· Els resultats obtinguts són els mateixos sempre, independentment del costat que esculli el jugador: si guanyen els policíes apareix el missatge “Franco is back!”, i si guanyen les urnes: “Democracy wins!”.

Captura de pantalla 2017-10-19 a les 2.08.39Captura de pantalla 2017-10-19 a les 2.09.24Captura de pantalla 2017-10-19 a les 1.57.05Captura de pantalla 2017-10-19 a les 1.58.23

2.1.2 Regles Implícites
La norma implícita del joc és disparar l’enemic i esquivar els seus projectils, vigilant de perdre el mínim de vides possible.

2.2 Mecàniques del joc
Disparar amb bona punteria, esquivar projectils, i moure el personatge àgilment per poder fer ambdues accions amb encert

3. Aspectes socials i pedagògics

3.1 Objectius pedagògics i socials
El joc pretén denunciar l’acció policial desmesurada i violenta que va tenir lloc l’1 d’octubre de 2017 en què la Guàrdia Civil va carregar contra civils. Ho fa plantejant des del principi l’existència de dos bàndols: el de la violència (en la figura d’un soldat) i el de la democràcia (en la figura d’una urna). Insta al jugador a prendre partit, denomina la policía com a “fascist riot” que disparen làsers, mentre que les urnes disparen flors, un símbol de manifestació pacífica que s’ha estat utilitzant en totes les manifestacions i concentracions que han precedit i seguit a l’1-O. En suma, a través d’aquests personatges i escenaris, no es transmet un missatge de pro-independència, sinó de pro-referèndum i anti-feixista.Amb tot això, aconsegueix fer reflexionar al jugador sobre la seva posició política.

3.2 Estratègies persuasives i pedagògiques
L’estratègia rau en els missatges radicals que no donen marge a una política de centre. Si guanya la guàrdia civil es torna al franquisme, però si guanyen les urnes, guanya la democràcia. Per altre banda, el fet de poder posar-te a la pell d’uns i altres reflecteix la realitat actual de bàndols que es troba als binomis català/espanyol, pro-independència/contra-independència, violència/pacifisme: el joc obliga a escollir al jugador, el qual genera una reflexió en el mateix.

També s’utilitza un to còmic i atractiu per dos raons: pel fet del format propi del serious game, per tractar un tema seriós i d’actualitat, i per fer-ho amb un joc inspirat en un clàssic (com hem dit, el Space Invaders) de manera que és reconeixible i accessible a tothom, senzill i fàcil de jugar.

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s